Project omschrijving

Verstegen Spices & Sauces is een toonaangevende producent en leverancier van o.a. kruiden(mixen), specerijen, sauzen en marinades. Het familiebedrijf heeft een sociaal en duurzaam karakter met een nuchtere Rotterdamse mentaliteit. Verstegen heeft een nieuwe verpakkingslijn laten ontwikkelen waarop saté- en gourmetsaus worden verpakt, zodat ook operators met een beperking een plek krijgen binnen het verpakkingsproces.

Het aanpassen van de verpakkingslijn voor mensen met een beperking is geen standaard project. Verstegen heeft dit innovatieve project voorgelegd aan Dijkstra Vereenigde.

Een eenvoudige oplossing

Om de bestaande productie te kunnen vergroten is er gekozen voor een automatische kartonneermachine, met een handmatige invoer. Deze T.Freemantle kartonneermachine zet de kartonnen verpakking op en schuift vervolgens de bakjes met saus in de doos. Tot slot wordt de doos automatisch dicht gevouwen en gelijmd.

Er is een speciale invoer ontwikkeld zodat de bakjes saus per smaak geplaatst kunnen worden en er voldoende ruimte is om meerdere operators aan de verpakkingslijn te plaatsen.
Door de invoer te verlengen tot een totale lengte van 4 meter, is mogelijk gemaakt dat elke medewerker aan de toevoer zich kan focussen op één smaak. Een eenvoudige en zeer effectieve oplossing!

De rand van het bakje saus zorgde ervoor dat deze niet op de zijkant kan worden gezet. Dijkstra Vereenigde heeft de pocket van de toevoer aangepast. Een op maat gemaakte “kartelvorm” zorgt er nu voor dat de bakjes op hun zijkant geplaatst kunnen worden en recht blijven staan. Op deze wijze kunnen zowel doosjes voor 5 en voor 3 bakjes eenvoudig verwerkt worden.

“Het zou te ver gaan om te zeggen dat deze machine een godsgeschenk is maar, wij zijn heel blij met onze nieuwe machine! De verpakkingsmachine is eenvoudig te bedienen en helpt ons enorm om de groeiende vraag aan te kunnen!”, aldus Arjen Roosemalen Directeur operationele zaken bij Verstegen Spices & Sauces.

Oplevering & uitlevering

De aanpassingen aan het invoersysteem hebben helaas vertraging opgelopen. Speciaal bestelde onderdelen werden geleverd voor een standaard linkse machine. Deze onderdelen moesten opnieuw gemaakt worden voor de rechtse machine van Verstegen.

“We hebben er bovenop gezeten om de vertraging te beperken! De monteurs zijn in het weekend doorgegaan om weer in te lopen op de planning. Ondanks de vertraging ging de klant met een positieve indruk en een tevreden gevoel naar huis. Twee dagen later is de machine afgeleverd en geïnstalleerd.” , aldus projectmanager Anneke Werdmuller van Dijkstra Vereenigde.

Installatie en nazorg

De installatie is spoedig verlopen. Als leverancier van verpakkingsmachines weet Dijkstra als geen ander dat de eerste dagen hectisch zijn. Opstart problemen doordat de machine en al de processen er omheen nieuw zijn, zijn bijna niet te voorkomen. Als voorzorg is er standaard bij de eerste opstart een monteur aanwezig. Ook in de dagen erna is de Technische Dienst van Dijkstra Vereenigde beschikbaar om nazorg te bieden. Bij Dijkstra werken vakmensen met verstand van zaken. Als leverancier van verpakkingsmachines helpen ze klanten waar zij kunnen!