Project omschrijving

De verpakkingsactiviteiten van de paprikatelers van Harvest House worden dit jaar gecentraliseerd bij Rainbow Kleinpak in De Lier. Voor het kleinpakbedrijf betekent dit een forse groei. Om dit te realiseren moet het machinepark worden uitgebreid en voor manager Kleinverpakken René van der Meij is er dan maar één mogelijkheid. In maart worden er vier nieuwe Fuji Flowpackers van Dijkstra Vereenigde geleverd aan het bedrijf.

“Dit zijn onze Fuji Flowpackers”, laat René van der Meij zien in de hal van Rainbow Kleinpak in De Lier. “In maart komen er nog vier bij. Dit jaar voegt Harvest House de activiteiten van twee grote pakstations voor paprika samen op één locatie. Het besluit hiertoe is door de telers van Harvest House genomen. Hiermee is Rainbow Kleinpak één van de grootste paprikaverpakkers in Nederland. En hoe groter de hoeveelheden, hoe efficiënter en beter we het verpakken immers kunnen regelen.”

Rolls Royce onder flowpackers

Vanuit de focus op efficiëntie en kwaliteit is ook de keuze voor de Fuji Flowpackers ingegeven. In week 13 zal Dijkstra Ver­eenigde de vier nieuwe apparaten leveren en installeren. “De Fuji flowpacker is de Rolls Royce onder de flowpackers. Makkelijk in onderhoud, heel erg betrouwbaar en eenvoudig bedienbaar. Dat zijn voor mij de belangrijkste punten”, vertelt René, die zelf meer dan 25 jaar ervaring heeft in het verpakken van paprika’s. “Ik heb bij verschillende bedrijven allerlei machines meegemaakt en heb bij Rainbow Kleinpak de eerste Fuji Flowpacker naar binnen zien gaan. Dat is zo’n acht jaar geleden geweest. In de loop der jaren hebben we alle andere merken omgewisseld en zo telkens een Fuji erbij gezet. Straks hebben we er elf draaien, waaronder één backseal flowpacker voor de puntpaprika’s.”

Bij Rainbow Kleinpak komt de Fuji Flow­ packer CX te staan, een opvolger van de Alpha 6. In het assortiment van Dijkstra Vereenigde bevindt zich ook de uitgebrei­ dere Alpha 8, maar die is juist door de vele opties voor de AGF­sector weer iets te goed uitgerust. De hedendaagse opvolger van de Alpha 6, de CX wordt vaker ingezet in de AGF-sector. Met name voor het flowpacken van onder andere paprika’s en tomaten, evenals voor zachtfruit en schaalverpak­kingen. Doordat de machine eenvoudig om te stellen is en makkelijk ingeregeld kan worden, groeit de populariteit ervan gestaag. Gezien de groeiende aandacht voor het minimaliseren van afval en de aandacht voor duurzaamheid van machines, zal deze opmars nog even voortduren.

Een Rolls Royce klinkt alleen niet als de goedkoopste keuze. Dat kan René bevesti­gen. “Daar hebben we zeker naar gekeken. Bij ons gaat het echter vooral om het rende­ment: wat levert zo’n machine je uiteinde­lijk op? Omdat we dit jaar flink uitbreiden, gaat ook het aantal draaiuren per machine omhoog. Vanaf dit seizoen draaien we met tien machines die zeven dagen per week, twintig uur per dag zullen verpakken. De betrouwbaarheid moet hoog zijn en daar investeren we graag in. De prijs­kwaliteit­ verhouding van de Fuji Flowpackers is wat mij betreft goed.”

“Natuurlijk kan er aan een machine altijd wat kapot gaan, of kan er door menselijke fouten wat misgaan”, vervolgt René, “maar qua repareren kunnen we veel zelf. We hebben bijna nooit een monteur van Dijk­stra nodig.” Dat komt ook door het strenge onderhoudsbeleid van Rainbow Kleinpak. “In de winter ligt de paprikaproductie natuurlijk stil en dan voeren we onderhoud uit. Alles wordt gecontroleerd en alles wat het aankomende seizoen niet haalt, wordt vervangen. We willen zeker zijn dat we gedurende het seizoen nooit stilstaan. En zeker komend jaar niet.”